به گزارش خبرنگار
اسکان نيوز، یک فوریت "طرح الزام شهرداری تهران به تدوین سند تعیین فعالیتهای مجاز به استقرار در پهنه کار و فعالیت (S) و پهنه مختلط (M) و همچنین ساماندهی مالها و مجتمعهای چند منظوره شکل گرفته در راستا اجرا تکالیف طرح تفصیلی" امروزبه تصویب شورای شهر تهران رسید.
محمد سالاری پیشنهاد دهنده این طرح در توجیه یک فوریت آن گفت: کلانشهر تهران با جمعیت چند میلیونی و توسعه نامتوازن دارای چالشها و معضلات مختلفی در مدیریت شهری است. بسیاری از چالشها و مشکلات این شهر بدلیل عدم تحققپذیری صحیح و کامل طرحهای توسعه شهری است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین تکالیف طرح تفصیلی شهر تهران مربوط به تعیین فعالیتهای مجاز به استقرار در پهنه کار و فعالیت است چراکه متاسفانه علیرغم گذشت 11 سال از زمان ابلاغ طرح جامع ساختاری راهبردی شهر تهران و همچنین گذشت 6 سال از ابلاغ طرح تفصیلی، این تکلیف بسیار مهم انجام نشده است.
سالاری اضافه کرد: به موجب این تکلیف مقرر بوده، شهرداری تهران در فرایند صدور پروانه برای مجموعه املاک و اراضی که در پهنههای کار و فعالیت قرار دارند، ابتدا نسبت به مطالعات کامل و جامع هر محله و منطقه اقدام کند و مجموعه کاربریهای تجاری، اداری وخدماتی و ... را در آن محله و منطقه و نیازهای هر محله و منطقه را شناسایی کند و مبتنی بر نیازهای آنجا پروانه صادر کند و نهایتا زمانی که پروانه به متولیان ساختوساز و سرمایهداران و مالکان املاک و اراضی داده میشود، علاوه بر این که کاربری،تجاری، اداری و خدماتی در آن پروانه قید میشود نوع فعالیتهای مجاز به استقرار در این کاربری هم مشخص شود.
از آنجاییکه در ذیل کاربری عمومی تجاری و یا خدماتی طیف گستردهای از فعالیتها از جمله کتاب فروشی، تالارهای پذیرایی، مجموعههای ورزشی، سینما وتئاتر و بانکها و... قرار میگیرد، لذا صرف اینکه شهرداری در پروانه قید کند که کاربری تجاری،کفایت نمیکند و باید نوع فعالیت هم مشخص شود. متاسفانه ناهنجاریهای قابل توجهی که امروز در سطح محلات و مناطق بوجود آمده است مربوط به استقرار مالها و پاساژها است.
وی ادامه داد: طرح امروز ما، شهرداری تهران را مکلف میکند که در محدوده زمانی معین نسبت به تعییین سند تعیین فعالیتهای مجاز به استقرار در پهنه کار و فعالیت (s) و پهنه مختلط (m) اقدام کند و در خصوص مالها و مگامالها و مجتمعهای تجاری احداث شده که متاسفانه این تکلیف در مورد آنها محقق نشده نیز نسبت به ساماندهی با این رویکرد که مالکان این املاک ملزم شوند با هزینه خود نسبت به مطالعات جامع توسط مهندسان مشاور ذیصلاح مور تایید معاونت شهرسازی و معماری اقدام کنند. سپس فعالیتهایی که در این مالها و مجتمعهای تجاری فعالیت میکنند، متناسب با مطالعات تعیین شوند و هرجا فعالیتهای غیرمجاز و خارج از مطالعات مستقر شده با استفاده از قانون بند 20 ماده 55 نسبت به تعطیلی آنها اقدام کند.
این عضو شورای شهر تهران در ادامه با ارائه آماری از پهنههای شهر تهران و پارسلهای آن، اظهار کرد: از کل محدوده طرح تفصیلی شهر تهران 28 درصد پهنه s کارو فعالیت، 8 درصد پهنه mمختلط تجاری، اداری و مسکونی و 22 درصد پهنهG حفاظت و صیانت و 40 درصد R سکونتگاه و 2 درصد هم مربوط به فرودگاه مهرآباد است.
وی ادامه داد: 86 درصد تعداد پارسلهای شهر تهران در پهنه R،5 درصد در پهنه S و 9 درصد در پهنه M قرار گرفته است. بنابراین پارسل هایی که در پهنه S قرار گرفته بسیار بیشتر از پارسل هایی است که در پهنه R قرار گرفتهاند.
صدور پروانه تنها 6 درصد پارسل های مستقر در پهنه کار و فعالیت
سالاری اضافه کرد: بررسیهای کمیسیون شهرسازی و معماری نشان میدهد که از مجموعه 48407 پارسلی که در پهنه s قرار دارد صرفا برای 3216 پارسل پروانه صادر شده که مساحت عرصه تمام آنها 826 هکتار است و میزان بارگذاری طبق پروانههای صادر شده برای آنها نیز 1243 هکتار است. بنابراین برای حدود 6 درصد پارسل های مستقر در پهنه کار و فعالیت و 15 درصد پارسل ها پهنه مختلط پروانه صادر شده است.
وی تصریح کرد: این موضوع این نگرانی را افزایش میدهد که با شکل گیری صرفا 6 درصد پارسل های S و 15 درصد M ما شاهد اعتراضات جدی در مناطق برخوردار تهران بدلیل ایجاد حجم گسترده کاربریهای تجاری، اداری و خدماتی هستیم و دلیل عمده آن عدم انجام تکلیف و پیوستهای مطالعاتی است. متاسفانه پروانههای صادر شده مبتنی بر مطالعات طرح تفصیلی نبوده بلکه مبتنی بر درآمدزایی بوده است و به نظر میرسد با تحقق مصوبه امروز ما شاهد اقدام اساسی و مبنایی در حوزه ساماندهی فعالیتها باشیم.
طرح تفصیلی زاویه انحرافی نسبتا خفیف نسبت به طرح جامع دارد
در ادامه این جلسه پیروز حناچی با بیان این که بررسی توزیع کاربریهای مختلف در پهنههای چهارگانه شهر تهران نشان میدهد بخشی زیادی از کاربری های پهنه Sدر سایر پهنههای شهری به ویژه Mقرار گرفتهاند، گفت: مجتمعهای تجاری همچون کوروش، بام لند، مگامال، ارگ وهزارویک شهر به جای قرار گیری در پهنه S در پهنه Mواقع شدهاند اما ناهنجاری اصلی از قرار گیری در پهنه Sنیست بلکه ناهنجاری از عدم انظباط در شهر است.
معاون شهردار تهران اضافه کرد: معاونت شهرسازی و معماری در دوره جدید بازبینی طرح تفصیلی بنا دارد این موضوع را بررسی کند که اساسا اجرای طرح تفصیلی چه نتایجی داشته و چه ارتباط سند فرادست یعنی طرح جامع شهر تهران دارد.
به نظر میرسد در این بررسیها طرح تفصیلی یک زاویه انحرافی نسبتا خفیف نسبت به طرح جامع دارد و در عین حال یک زاویه انحرافی نسبتا شدید بین نحوه اجرای طرح و آن چه در واقع رخ می دهد وجود دارد حجم پرونده های کمیسیون ماده 100 موید این موضوع است.
به گفته حناچی برای آنکه ضوابط پهنههای مختلف به اجرا درآید و در برخی از پهنهها از جمله MوSاجازه جرمگذاری بیشتر نشود یک راهکار تجربه شده وجود دارد به این معنا که اگر قرار باشد اتفاقی در شهر بیافتد شرایط اجرا آن را فراهم کنیم و اگر قصد توقف فرایندی در شهر را داریم هزینه اجرا آن را افزایش دهیم. در این زمینه ضوابط شهرسازی اگرچه لازم است اما کافی نیست از این رو بنده پیشنهاد میکنم اجرای بررسی در قالب یک طرح جداگانه به زمان بازبینی طرح تفصیلی ارجاع داده شود.
آدمها عوض میشوند!
پس از سخنان حناچی ،سالاری به کنایه به وی گفت: افراد در جایگاههای مختلف تغییر میکنند در این مدت چند گزارش از معاونت شهرسازی خواستهایم که هنوز به شورا داده نشده است و این رویه درستی نیست.
سالاری ادامه داد: اگر قرار بود اتفاقی بیافتد در این 7 سالی که طرح تفصیلی ابلاغ شده میافتاد.