به گزارش
اسکان نيوز، فرزانه صادقمالواجرد، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در گفتوگو با
اسکان نيوز ضمن تاکید بر اینکه در تدوین و تنظیم مقررات و قوانین توجه به حقوق شهروندی و حقوق عمومی در اولویت قرار داشته و دارد، گفت: همواره رانت و تخلف در حوزههایی که حقوق شهروندی در آن رعایت نشده، رخ داده. بنابراین در طول چند سال گذشته تمام مقررات و ضوابط شهری با مشارکت انجمنها و نهادهای مردممحور بررسی، تصویب و به اجرا رسیده است.
صادقمالواجرد طرح گذر آقانجفی را به عنوان یکی از مواردی که حقوق عمومی در آن از اهمیت بهسزایی برخوردار است، دانست و اظهار کرد: گذر اقانجفی مهمترین اتفاقی است که در شهر اصفهان رخ داده و شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نمیخواهد این اتفاق ادامه پیدا کند و با تاکیداتی که بر روی این محور وجود دارد، نه تنها تخریب بلکه تملک جدید هم انجام نخواهد شد. شورای عالی شهرسازی اصفهان را موظف به ساماندهی این میزان تخریب کرده است.
به گزارش
اسکان نيوز و بنا به گفته دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور، در جلسه کمیته فنی طرح گذر آقانجفی تاکید شد که گذر خودرو محور اجرا نشود و ویژگیهای بافت تاریخی اصفهان هم به طور کامل رعایت شود.
صادقمالواجرد با اعلام اینکه مکاتبات بعدی انجام شده و منتظر ارائه طرح هستیم، تاکید کرد: این طرح باید با نقطه نظرات ان جی اوها، سازمانهای مردمنهاد و ساکنان بافت لحاظ شود؛ از سوی دیگر فرصت زیادی وجود ندارد و تا یک ماه آینده باید طرح گذر آقانجفی به شورای عالی شهرسازی و معماری کشور ارائه تا طرح مصوب تعیین و ابلاغ شود.
در ادامه احسان رعنایی، فعال حوزه میراث فرهنگی اصفهان در گفتوگو با
اسکان نيوز ضمن گلایه از اینکه مدیریت شهری اصفهان هیچ رویکرد مشارکتپذیری ندارد، تصریح کرد: شورای شهر اصفهان هم در پرونده گذر آقانجفی از وظایف نظارتی خود سرباز زده؛ لذا کنشگران و متخصصان طرحهای پیشنهادی خود را به بنیاد آریا به عنوان یک تشکل مردمنهاد سپردهاند تا از طریق آن به شورای عالی شهرسازی و معماری برسد.
این کنشگر میراثی با اشاره به اینکه پس از گذشت یک ماه هنوز به شکل رسمی فراخوانی برای ارائه طرحها از سوی مدیریت شهری اعلام نشده، گفت: متخصصان و کارشناسان حوزه میراث فرهنگی در اصفهان در نامهای به دبیر و رئیس کمیسیون ماده 5 استان و کارگروه زیربنایی شهرسازی درخواست کردند که طرحهای پیشنهادی کنشگران به یکی از این دو مرجع ارائه شود چرا که نوعی بیاعتمادی بین کنشگران و مدیریت شهری نسبت به حفظ طرحهای پیشنهادی بهوجود آمده است.